Sjukvården - Den sjuka vården

Direktlänk till inlägg 10 februari 2014

Psykiskt sjuka får sämre somatisk vård

Av Sara Modigh - 10 februari 2014 13:15

– Vi har bland annat tittat på hälsoutfall, tillgång till vårdåtgärder och läkemedel samt på dödlighet, förklarar Peter Salmi vid Socialstyrelsen. Dessa rapporter har haft en jämlikhetsaspekt, frågan har varit om man får en jämlik vård eller inte.

Av olika skäl är livsvillkoren annorlunda för personer med en psykiatrisk diagnos och de har ett sämre hälsoutfall och en högre dödlighet. Ofta kan det handla om att psykiskt sjuka söker vård senare och dessutom kan olika riskfaktorer och levnadsvillkor bidra till en sämre hälsa.

– Men när vi har tittat på konkreta vårdåtgärder så har det visat sig tydligt att denna grupp inte alltid får den vård som de har rätt till. Det är helt enkelt så att om man har en psykisk sjukdom i bagaget så är risken stor att man inte får samma vård som andra, konstaterar Peter Salmi. Han säger också att många brukare har känt igen sig i dessa rapporter: att patienter inte blir trodda och att de kan uppfattas som lite stökiga. Dessutom har många svårt att göra sin röst hörd.

– Det kan också röra sig om att psykisk sjukdom kan skymma somatiska problem, så att somatiska symtom hänförs till den psykiska sjukdomen.
Men även om orsakerna är komplicerade till att psykiskt sjuka personer får sämre vård och riskerar att få sämre hälsa än andra, så betonar Socialstyrelsen i rapporterna att det är hälso- och sjukvårdens ansvar att nå denna grupp.

Hur skulle då de psykiatriska kvalitetsregistren kunna användas för att göra dessa brister i den somatiska vården mer synliga?

– Man skulle kunna använda de somatiska kvalitetsregistren mer, säger Peter Salmi, de har detaljuppgifter om patienterna när det gäller till exempel kvalitetsregistret Riks-Stroke och man skulle med deras hjälp kunna fördjupa de studier som vi har gjort. Det finns också möjligheter att göra liknande undersökningar med andra variabler.

I de psykiatriska kvalitetsregistren kan man även definiera andra populationer, menar Peter Salmi och man har också möjlighet att samköra register. Till exempel kan ECT-registret samköras med patientregistret och med läkemedelsregistret och på så sätt visa på vårdhistoria och följa upp biverkningar.

– När det gäller förskrivningen av ADHD-läkemedel så skulle man kunna kombinera BUSA-registret med läkemedelsregistret för att följa upp användning av läkemedel och effekter under längre perioder, säger Peter Salmi.

– Det är viktigt att man tänker mer multidisciplinärt och att de somatiska frågorna flätas in mer i verksamheten. Och med hjälp av kvalitetsregistren kan man komma in mer på detaljnivå, följa upp och fördjupa kunskapen.


Skribent: Margareta Andersson

//http://www.kvalitetsregister.se/projekt/battre-psykiatrisk-vard-med-kvalitetsregister/nyttan-nr-5/psykiskt-sjuka-far-samre-somatisk-vard

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 17 februari 2014 13:15

VÅRDEN Psykiskt sjuka får sämre vård än andra då de drabbas av fysisk sjukdom. Dödligheten i exempelvis stroke och lungcancer är högre för dem med psykisk sjukdom. Landstinget är ytterst ansvariga för att jämna ut dessa olikheter, skriver idag Social...

Av Sara Modigh - 4 februari 2014 15:35

  Stora och omotiverade skillnader för strokepatienter och hjärtsjuka, visar ny rapport från myndigheten för vårdanalys. Publiceringsdatum: 2013-12-09 Skriv ut » Läs hela rapporten Hur kan man identifiera omotive...

Av Sara Modigh - 4 februari 2014 13:30

    Personer som drabbas av hjärtinfarkt och som samtidigt har en psykisk sjukdom får inte ballongutvidgning av hjärtats kranskärl i samma omfattning som övriga patienter. Psykiskt sjuka patienter har också ökad risk att avlida inom sex månader ...

Av Sara Modigh - 3 februari 2014 16:41

Jag är märkt att det är fler än jag som inte blivit tagna på allvar då det sökt sig till den somatiska vården. Har man en psykisk ohälsa händer det ofta att allt det man söker hjälp för genast skylls på det psykiska måendet. Förra året blev jag sjuk ...

Av Sara Modigh - 3 februari 2014 16:33


  I mars månad började jag må väldigt dåligt. Jag sökte hjälp på min vårdcentral vid flera tillfällen under våren/sommaren. Vid just ett av dessa möten kände jag mig så otroligt illa bemött. Jag kände att jag inte blev tagen på allvar på grund av...

Presentation

Bloggen som berättar sanningen om hur dålig somatisk vård man kan få om man har psykisk ohälsa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards