Sjukvården - Den sjuka vården

Direktlänk till inlägg 4 februari 2014

Psykiskt sjuka får sämre vård vid hjärtinfarkt

Av Sara Modigh - 4 februari 2014 13:30

 


Personer som drabbas av hjärtinfarkt och som samtidigt har en psykisk sjukdom får inte ballongutvidgning av hjärtats kranskärl i samma omfattning som övriga patienter. Psykiskt sjuka patienter har också ökad risk att avlida inom sex månader efter hjärtinfarkt.

- Om en ballongvidgning inte genomförs ökar risken att en patient med hjärtinfarkt avlider. Därför är det anmärkningsvärt att det inte sker i samma utsträckning för denna grupp patienter som för övriga, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Till exempel får närmare hälften av gruppen patienter som har samtidig psykossjukdom inte en ballongutvidgning genomförd i jämförelse med övriga hjärtpatienter.

- En förklaring kan vara att dessa patienter får ett sämre somatiskt omhändertagande inom vården, förutsatt att inga medicinska skäl finns till att inte utföra ingreppet, fortsätter Peter Salmi. Vi vill därför betona hälso- och sjukvårdens ansvar att nå gruppen psykiskt sjuka personer med somatisk sjuklighet i samma grad som övriga.

Studien visar också att psykiskt sjuka även hämtade ut läkemedel som ska minska risken för ytterligare infarkter i lägre utsträckning än psykiskt friska. Resultaten från denna studie följer och bekräftar resultaten från tidigare studier.

- Personer med psykisk sjukdom får inte lika god somatisk vård som övriga. Därför riskerar de sämre hälsa, oavsett vad orsakerna till detta kan vara, säger Peter Salmi.

Rapporten bygger på en registerbaserad studie av personer som för första gången har insjuknat i akut hjärtinfarkt. Studien ingår i en rapportserie som närmare undersöker vården för patienter med samtidig psykisk sjukdom utifrån de resultat som presenterades i Socialstyrelsens nationella utvärdering av psykiatrin 2010.

Rapporter som studerar stroke- och diabetesvård har tidigare publicerats i serien och ytterligare tre rapporter kommer att publiceras under året. Dessa studerar cancer, förlossningar och generell överdödlighet för patienter med samtidig psykisk sjukdom.


//http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2011juni/psykisktsjukaforsamrevardvidhjartinfarkt


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 17 februari 2014 13:15

VÅRDEN Psykiskt sjuka får sämre vård än andra då de drabbas av fysisk sjukdom. Dödligheten i exempelvis stroke och lungcancer är högre för dem med psykisk sjukdom. Landstinget är ytterst ansvariga för att jämna ut dessa olikheter, skriver idag Social...

Av Sara Modigh - 10 februari 2014 13:15

Personer med psykisk sjukdom har sämre förutsättningar än övriga patienter att få adekvat somatisk vård. Det har Socialstyrelsen konstaterat i flera rapporter som har undersökt den somatiska vården vid diabetes, stroke, hjärtinfarkt och cancer. ...

Av Sara Modigh - 4 februari 2014 15:35

  Stora och omotiverade skillnader för strokepatienter och hjärtsjuka, visar ny rapport från myndigheten för vårdanalys. Publiceringsdatum: 2013-12-09 Skriv ut » Läs hela rapporten Hur kan man identifiera omotive...

Av Sara Modigh - 3 februari 2014 16:41

Jag är märkt att det är fler än jag som inte blivit tagna på allvar då det sökt sig till den somatiska vården. Har man en psykisk ohälsa händer det ofta att allt det man söker hjälp för genast skylls på det psykiska måendet. Förra året blev jag sjuk ...

Av Sara Modigh - 3 februari 2014 16:33


  I mars månad började jag må väldigt dåligt. Jag sökte hjälp på min vårdcentral vid flera tillfällen under våren/sommaren. Vid just ett av dessa möten kände jag mig så otroligt illa bemött. Jag kände att jag inte blev tagen på allvar på grund av...

Presentation

Bloggen som berättar sanningen om hur dålig somatisk vård man kan få om man har psykisk ohälsa

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards